Welkom bij de Jubileumsite van Scouting Oost 1
Het laatste nieuws
Kampvuurverhalen
Onze Oud-leden
Wie zijn dit
Moet je horen
Fotoalbum
Wist je dat ...
Contact
Aanmelden kan niet meer
Valid HTML 4.01 Transitional
Kampvuurverhaal Kampvuurverhaal
   

Herinneringen aan de Zalige Mbaga Groep
(H.M. de Lange - Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum)

Reageer op dit kampvuurverhaal

Waar moet je beginnen als er zoveel herinneringen zijn?

De opening van het oude troeplokaal aan de Oosterringdijk heb ik niet meegemaakt. (bouwkosten Hfl. 1.750) Ik werd geïnstalleerd in december 1938 door de beroemde Jac. M. van ’t Hek (vader van Youp, red.) en aalmoezenier Paul Visser. Hopman van ’t Hek was de man die de Mbaga groot heeft gemaakt. Hij heeft er voor gezorgd dat de Mbaga een bekende naam werd in het district Amsterdam. Hij heeft vele functies in de beweging bekleed: hopman, oubaas. ADC, groepsleider, tot en met Diocesaan Commissaris. (dhr. Jac van ’t Hek is inmiddels overleden. Red.)

Mijn eerste kamp was in Apeldoorn in 1939, waar je ’s morgens gewekt werd door vaandrig Andre de wolf, die samen met de andere stafleden ( vaandrig Koos van Noorden,Wim van de Hoek en hopman van ’t Hek ) de beroemde aria uit Carmen zongen. Mijn tweede kamp in 1940, ( de oorlog was begonnen ) was in Drakenburgh bij Hilversum. Daar moesten we voor de nacht de tenten camoufleren. Toen kwam april 1941. De beweging werd opgeheven door de bezetter. Het hoofdkwartier werd verhuurd aan het Rijksbureau voor Geneesmiddelen uit angst voor inbeslagname door de jeugdstorm van de NSB. Opa Damman die op het terrein woonde in een volkstuintje, werd benoemd tot beheerder. Met een eiken tafelpoot in de hand heeft hij ervoor gezorgd dat we na de bevrijding weer volop gebruik konden maken van het HK.

Gedurende de bezettingsjaren bleven er contacten bestaan tussen de leden van de groep en in mei 1945 bestond de groep ineens weer. Sterk vermagerde jongens konden de oude uniformen nog wel dragen. Het eerste zomerkamp na de oorlog was in Eersel in 1946. Drie horden welpen en twee verkennersgroepen en een stam gingen op kamp, dat later bekend werd als het “vreetkamp”, De bakker uit Eersel leeft er nu nog stil van. Op 6 maart 1946 werd het twaalf en half jarig bestaan van de groep gevierd. Eerst natuurlijk een plechtige viering in onze parochiekerk in aanwezigheid van de hele groep en vele genodigden. ’s Avonds een jubileum – revue in de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan. Tot twee maal toe een uitverkocht huis met 600 plaatsen. Het was voor de laatste maal dat de schouwburg voor dergelijke profane doelen werd gebruikt. Daar op die plek was teveel gebeurd. In 1947 werd ons zomerkamp gehouden in Vorstenbosch. Dit was mijn eerste kamp als vaandrig van de groep. Dit kamp is beroemd geworden om zijn avondspel. In samenwerking met een groep voortrekkers uit Nijmegen gingen we allen op zoek naar de dieven die gestolen hadden uit de kapeltent. Prachtig was de pater Dominicaan in vol habijt, die de gewonde en andere slachtoffers geestelijke bijstand ging verlenen. Hoe bang waren al die stadsjongens in het donkere bos. Het derde kamp na de oorlog was in Vorden. Dat jaar kregen we kamp-inspectie van de hoofdcommissaris, H.F.M. Baron van Voorst tot Voorst. Hij vond het een prachtstel, die Amsterdamse jongens. Op 6 september van dat jaar waren de kroningsfeesten. De Mbaga liep als eerste groep achter de kroon van de Dam naar het Olympisch stadion, waar we met luid applaus werden ontvangen.

In 1949 waren we op zomerkamp in Kootwijkerbroek. Ook dat was een beroemd jaar. Voor het eerst na 300 jaar werd er in die gemeente weer een Paapse Mis gevierd. De eigenaar-boer was natuurlijk niet aanwezig, maar onze aalmoezenier, Frans Eppings, had wel een ontmoeting Rome-Reformatie tot stand gebracht.

In 1950 werd de Bavo-groep uit de Gerardus Majellaparochie samengevoed met de MBaga. Een groep horde welpen met leiding samen bij ons. Akela Molenaar kwam in de groep. Zomerkamp in Mill.

Op 3 juni 1951 vond de feestelijke opening plaats van ons nieuwe lokaal in het parochiehuis aan de Bunsenstraat. De groep groeide flink. Twee horden welpen en twee verkennerstroepen hielden kamp in Wijchen aan het Wijgense ven. De zomerkampen waren altijd de hoogtepunten van het jaar. We hadden vaste vervoerders. Voor het materiaal was dat Bijstra uit de Simon Stevinstraat. Voor de welpen en verkenners was dat de firma Labeto uit de Bilderdijkstraat. Deze bracht ons ook vervolgens naar de kampen Neede (’52), Laag Soeren (’53), Boxtel (’54) en Heeze (’55). In 1955 was de groep weer wat kleiner geworden. Dat jaar gingen de inmiddels hopman geworden, vaandrig de Lange en vaandrig Jan Deerenberg op kamp met 42 verkenners, verdeeld over zes patrouilles. In Oktober 1955 moesten we helaas afscheid nemen van aalmoezenier Eppings wegens zijn benoeming tot pastoor in Tholen. Zijn naam bleef voortleven in de groep. Beroemd waren zijn toespraken op de kampen, zeker als we weer eens het feest van Laurentius moesten vieren. Zijn opvolger werd kapelaan Frans Thijssen. Aalmoezeniers hebben altijd een belangrijke, maar niet dominerende rol gespeeld in de groep.

Het zomerkamp van 1956 was in Bergharen.

In 1957 waren De horden en troepen hadden in die tijd eigen namen. Giawira en Lwana, twee van de lotgenoten van Mbaga. Op kamp had de Lwana-troep gekozen voor een Bedouinenkamp. Een week lang liepen verkenners, hopman en vaandrigs met en hoofddoek als Bedouin. Vaandrig waren toen, Herman Valk en Martin Hollanders, als fourageur en wat voor een “Jan Bergen".

Het jaar 1958 werd een rampjaar voor de groep. We moesten afscheid nemen van het oude vertrouwde hoofdkwartier aan de Oosterringdijk wegens uitbreiding van het Kernfysisch laboratorium en kikkers met de zeven poten in de sloten rondom ons. De welpen vonden onderdak op de zolder van de Lidwinaschool en verkenners moesten de ruimte onder de toren van de kerk gebruiken. Het was behelpen. Het kamp werd gehouden in Heeswijk. Op 14 september van dat jaar werd op grootse wijze het 25 jarig bestaan van de groep gevierd. Een geweldige revue over 25 jaar, geschreven door de aalmoezenier Thijssen en de heer v.d. Lubbe. Voorganger tijdens de plechtige viering in de kerk was oprichter en oud-aalmoezenier Schneiders.

Het kamp van 1959 werd in Strijbeek gehouden. Daar kwamen we oud-aalmoezenier Eppings, die toen pastoor in Ulvenhout was, tegen.

Het kamp van 1960 vond plaats in Lievelde. 1960 was ook het jaar van de opening van het nieuwe HK aan de Kruislaan. (2e gebouw. red.) De architect was Frans Boogers, oud vaandrig van de groep. De grote promotor achter de financiën was de heer Blokdijk, die terecht een officiële onderscheiding van de Katholieke verkenners kreeg. De inzegening werd gedaan door pastoor W. Burghouwt. Verder was aanwezig onze oud-groepsleider Jac. Van ’t Hek.

In het jaar 1961 was het zomerkamp in Ommel en in 1962 waren we terug op de plek van het eerste kamp na de oorlog, namelijk Eersel. De groep heeft altijd een bepaalde voorkeur gehad voor een van de Acht Zaligheden in Brabant. Leiding van toen: vaandrig Hollanders en Lensink, fourageur Jan Deerenberg.

Kamp 1963 was weer in Mill. Daar moesten we afscheid nemen van Aalmoezenier Thijssen, hij was benoemd tot pastoor in Badhoevedorp. Zijn opvolger werd kapelaan H. Samsom, nu alweer rustend pastoor in Weesp. (okt 1993. red.)

Het jaar 1964 waren de verkenners en welpen in Stevensbeek. De senioren verkenners hielden een trektocht door België. We waren onder andere in Achel en Diest. Dit was tevens mijn laatste kamp als hopman, vanaf dat jaar had ik alleen nog de functie van groepsleider. Op 27 december 1964 werd de rowan-groep in de groep opgericht. De installatie van de leiders Antoon Lensink en Joop Wickel werd gedaan door commissaris Kevelaars.

Nog iets, bij het 25 jarig jubileum van de groep werden akela Molenaar en hopman de Lange onderscheiden met de gouden Jacobsstaf, welke ons volgens pastoor M. Nolet het recht gaf in het het vervolg bij de geridderden mee te lopen in de processies van de kerk, maar dan wel in uniform.

Wilt U nog wat bekende Mbaga namen? Leidsters: onder meer Cor van Deudekom, Cor Schafstall, Hanny van Beers, Wil van Balen, Sjaan Raymann, An Winkel, Miep Capel, Truus Gilbaum, Annie Hogers, Rie Man, Bep Molenaar, Netty Sibbel, Elly van Wel, To Pronk, Suze Willems, Margreet van Veen, Gaby Bleekemolen. Leiders: onder meer Jac. Van ’t Hek, Koos van Noorden, Wim van Hoek, Andre de Wolf, Ed Span, Jos Kunz, Wim Feyen, Hans Frijhoff, Miel Raymann, Henk van Leeuwen, Bert Krijnen, heer Postma, oubaas Stappershoef, Theo Schaap, Jan Deerenberg, Herman Valk, Martin Hollanders, Toon Lensink, Bert van der Lubbe, Joop Distelbrink, Jan Endel, Hans Bosse, Joop Wickel. Bekende namen: Smiers, van de Berg, Raymann, Rück, Matulewicz, Nooy, Verburg, Blokdijk, Goddijn, Keller, Adrichem, Strating, van de Broek, Wegman, de Lage, Olthof, van Gorp, Scheers, Bosse en vele andere. Tot zover mijn relaas. Het waren prachtige tijden met de Zalige Mbaga –groep.